Jeste li znali kako špinat potječe iz povijesne Perzije, odnosno današnjeg Irana te kako je u Kinu došao prvi puta kada ga je na dar poslao kralj Nepala. Iako je bio poznat drevnim narodima stoljećima, u Europu je došao tek u srednjem vijeku. Najmlađim ljubiteljima špinata i svima onima koji se tako osjećaju, zasigurno je prva asocijacija na ovo povrće velika snaga koju daje popularnom crtanom liku Popaju.
Ledo špinat dostupan je tijekom cijele godine i vrlo jednostavan za pripremu. Odličan je kao prilog pripremljen na mlijeku te se često koristi za punjenje mesnih ili ribljih odrezaka kako bi ih učinio sočnijim i ukusnijim. Jedan od najpoznatijih i gurmanima najdražih recepata zasigurno su talijanske cannellone punjene svježim sirom i špinatom.
Hranjiva vrijednost | na 100g* |
---|---|
Energetska vrijednost | 22 kcal /91 kJ |
Bjelančevine | 3,10 |
Ugljikohidrati | 0,50 |
Masti | 0,80 |
Prije pripreme proizvod nije potrebno odmrzavati. Za pripremu proizvoda špinat je potrebno kuhati u loncu 10 minuta.